Kategorier
Recept

S’mores.

S’mores, alltså Some more (typ ”lite till”) är ett superamerikanskt campingtilltugg som troligtvis uppfanns av girl scouts. En s’more består av kex (t.ex mariekex eller graham cracker enligt originalet), grillad marshmallow och choklad. Det är inte bara jättegott utan väldigt lätt att göra också, om man inte vill krångla till det och göra marshmallows och kex själv förstås…

2,5 msk gelatinpulver
1 dl vatten
4 dl socker
1,5 dl sirap
1 dl vatten
2 tsk vaniljsocker
florsocker

Kör vatten och gelatin i matberedare tills det blir ljust och fluffigt. Blanda sirap, socker och vatten i en kastrull. Låt koka i 10 minuter under omrörning, tillsätt vaniljsockret. Häll ner sockerlagen i gelatinmassan under mixning och kör tills den ökat tredubbelt i volym. Häll smeten på florsockrat bakplåtspapper i en form, pudra florsocker över och låt stå i kylen över natten. Skär i kuber och vänd i florsocker.

Det blir ganska bra marshmallows av detta recept, en aning rinniga vid grillning dock.

200 g vetemjöl
75 g smör
50 g socker
1/2 tsk bakpulver 
1/2 ägg
2 msk mjölk

Hacka ihop smör och nästan allt mjöl till en grynig massa. Resten av mjölet, socker och bakpulver blandas och hälls i. Vispa upp ägg med mjölk, häll i och rör till en smidig deg som sedan får stå kallt en stund. Kavla ut degen tunt och använd ett mått för att ta ut kakor i önskad form. Grädda gulbruna på ca. 200 grader.

1. Ett kex
2. Ett kex + marshmallow
3. Ett kex + grillad marshmallow
4. Ett kex + grillad marsmallow + choklad

Verkligen easypeasy, lägg på ett kex som lock så är det klartt!

Det är inte det snyggaste man kan göra men gott blir det.. Och perfekt att passa på att grilla till efterrätt, eftersom glöden oftast är som bäst efter att man grillat färdigt maten.