Kategorier
Recept

Marängtårta.

Det här, mina vänner, är en fabulös marängtårta! Och då gillar jag egentligen inte ens maräng.. Marängbottnarna är ingen sån där vanlig ogod skummig maräng utan mer en slät, blank och luftig sort. Enligt internet så kallas den av vissa schweizisk maräng, andra menar att det är en fransk maräng och jag har även sett förslag på att det skulle vara kokt maräng. Det som är säkert är att man vispar äggvita och socker över vattenbad tills sockerkristallerna smälter och då blir den så där superlen och snygg!

Marängbottnar
5 äggvitor
320 g socker
lite salt (kanske 1krm)
citronarom och vaniljpulver kan man smaksätta bottnarna med om man vill

Blanda äggvita, socker och salt i en rostfri bunke. Ställ över vattenbad och vispa för hand tills blandningen nått 60-65 grader. Ta av från vattenbad, vispa med elvisp och ha i smaksättning mot slutet av vispningen. Marängen är klar när den har svalnat och går att vända uppochner (och sluta inte att vispa innan den är det, marängen är lite kinkig på det sättet). Sen kletar man ut marängen på bakplåtspapper, jag fick plats med två bottnar på en plåt. Och gräddningen (torkningen) är ju lite lurig men jag körde på 100 grader i några timmar, de ska inte få någon färg och jag gillar när de är lite sega i mitten.

Lemon curd-grädde
4 dl grädde
1/2 burk lemon curd (160g)

Vispa grädde och blanda i lemon curd när den är nästan färdigvispad.


Lägga ihop tårtan
Först tar man alltså marängbotten, lemoncurd-grädde på det och över det några valfria bär. Sen gör man om hela grejen med nästa lager. Och glöm inte att garnera med blommor (gärna ätliga)!