Kategorier
Blommor och trädgård Natur

Det stora kastanj-inlägget

Okej. Då tar vi det från början. Det finns ingen fråga jag får så ofta nu för tin som hur man gör om man vill odla kastanjer. Och jag fattar. Det är kastanjetider. Man blir sugen. Men först en tillbakablick.

frimurarevagen

Här är ”min” kastanj. Typiskt lyxigt eftersom vem gillar inte kastanjeträd? Fin året runt och skänker mycken glädje. Mäktiga blommor på försommaren liksom.

vattensprid

Och här är en glimt från sommaren. Vattenspridare och sol och allmän härlig känsla här under kastanjen där det nu också byggts en jättefin bänk runt stammen.

img_6036-819x1024

Och sen då. Hösten kommer. Kastanjerna mognar och känslan att göra NÅNTING med dem väcks. Jag håller med. Men det är liksom inte dags. Tror jag. Tänk själva på hur kastanjerna beter sig i det vilda. De ramlar ner, lägger sig under löv, fryser lite lagom och sen när våren kommer DÅ gror de. Min slutsats är alltså att det enda rimliga är att göra likadant om du vill odla själv.

marmor_kastanj-13

Den här kastanjen plockade jag under våren, den grodde snabbt och skötte sig själv under drygt ett halvår. Nu har bladen börjat gulna precis som kastanjen utanför fönstret och jag funderar på något av följande alternativ:
-slänga den
-låta den stå över vintern för att se om den kommer igång igen
-ge bort den

Vi får se.

kastanjvakt

Men åter då till själva odlandet. Så, för att få en lika prunkande fönsterbräda som jag så föreslår jag att du gör på följande sätt:

Oktober
Alternativ 1. Leta upp lämpligt kastanjeträd så att du vet var det finns så att du kan gå tillbaka dit i mars-april och plocka kastanjer som ramlat ner och fått en liten svans=börjat gro

Alternativ 2. Leta upp lämpligt kastanjeträd och plocka kastanjer som du förvarar utomhus på bra ställe under vintern. Kanske under lite löv i hörnet av en trädgård. (Och har man ingen trädgård funderar jag på om frys/kylskåp kan fungera. Men det här är inget som jag testat.)

Mars/april
Lägg alla kastanjer med svans i en burk med lite vatten och lock. Ställ i fönstret. Denna varma och fuktiga miljö bör påskynda groddningen. När en grodd är tillräckligt lång för att sticka ner i flaska eller vas kan de plockas upp ur burken. (Vissa svansar är kanske tillräckligt långa redan innan groddning i burk).

April
Från kastanj med grodd i vatten till grön planta är steget kort. Och förhoppningsvis håller den sig lika grön och fin ända till oktober. Om man vill kan man plantera i jord men det har jag inte provat så jag har inte så mycket att säga om den saken, men vad kan gå fel liksom?

 

Det var mina erfarenheter av kastanjer, såhär långt. Lycka till!

 

Ett svar på ”Det stora kastanj-inlägget”

Stängt för kommentering.