Kategorier
Recept

Citronmarängpaj.

Jag vet att man knappt får säga det högt men jag har tröttnat lite på choklad. Därför försöker jag undvika det när jag bakar och satsar istället på citron!

Pajdeg:
150g smör
4 dl mjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
0,5 msk vatten


Kör smör, mjöl och florsocker i matberedare (eller blanda ihop snabbt på annat sätt men knåda så lite som möjligt.) Ha i ägg och vatten, tryck ut degen i form med löstagbar kant och låt stå kallt ett tag. Tryck med en gaffel runt kanten om du känner för det. Grädda sedan i 175 grader tills pajskalet fått lite färg.

 Citronfyllning:
2 citroner (helst ekologiska, tvättade)
1 apelsin
1 dl vatten
2,5 msk maizena majsstärkelse
1 dl strösocker
75g smör
3 äggulor (spara vitorna till marängen)
1 helt ägg


Riv skalet (det yttersta gula) från citronerna i en kastrull och och pressa i citronsaft och apelsinsaft. Tillsätt vatten så att den totala mängden vätska blir drygt 3 dl. Vispa ner maizena och socker och koka tills den tjocknar. Ta av från värmen, blanda i smör . Vispa samman tre äggulor och ett helt ägg och vispa ner det i den varma citronkrämen. Citronkrämen får inte koka men värm tills den tjocknar och vispa hela tiden. Häll citronkrämen i pajskalet.

Marängen:
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk citronsaft


Vispa äggvitorna och lite av sockret på låg hastighet till en början. Öka hastigheten och tillsätt resten av sockret lite i taget. Vispa till ett hårt skum och blanda i citronsaft. Fördela marängsmeten på citronkrämen, jag spritsade eftersom det är så roligt men det behöver man ju inte göra..
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca. 1 timme. Helst ska den stå i några timmar innan den skärs upp, varför vet jag inte men kanske för att den ska bli lite fastare.

Pajen blev nästan helt perfekt! Nästa gång ska jag nog se till att marängen håller sig vit (genom att sätta en plåt över pajen eller nåt) eller eventuellt använda mig av italiensk maräng och bränna av med gasbrännare. Kan nog bli ännu snyggare tror jag!