Kategorier
Recept

Tårta med kola, grädde och bär 2.0

Den uppmärksamme bloggläsaren känner kanske igen det här inlägget. Och det stämmer, bilderna är från förra året men det finns en anledning till reprisen. Idag var det sista dagen med mina sommarjobbare och då ville jag ju såklart ha med en tårta. Det fick bli en sån här. Dels för att den är superlätt att göra och dels för att jag har velat testa den färdigkaramelliserade kondenserade mjölken som nu finns att köpa.


300 g digistivekex
150 g smält smör
3 dl grädde
1 burk karamelliserad mjölk
jordgubbar eller andra bra bär
daim/choklad/annat kul till garnering
blommor

Kör digistivekexen i matberedare, häll i det smälta smöret och kör lite till. Har man ingen matberedare kan man smula för hand och sen använda stavmixer. Har man ingen stavmixer får man smula väldigt länge. Klä en form med plastfolie och tryck ut smulblandningen i formen. Ställ i kyl eller frys. Ta fram när den är hård. Ta bort plasten och lägg den på en tallrik. Fördela kolan i ”pajskalet”. Vispa grädde och lägg på kolan. Lägg på jordgubbar och alla annan garnering.

Och den karamelliserade mjölken då? Jag märkte ingen skillnad alls från när man kokar den själv. Eftersom det är lite lurigt att koka den så rekommenderar jag att köpa den färdiga, speciellt eftersom de kostar lika mycket. Man hittar burken vid bakgrejerna i affären. Tack och hej!