Kategorier
Recept

Sjuksköterskekakor.

En jag känner blev sjuksköterska och jag bakade lite till ferren.
Först typ helt vanliga muffins fast inte så luftiga liksom utan mer kladdiga. Jag minns inte vart jag hittade det här receptet men det går typ så här:
20st.
4 dl socker
4 ägg
200g choklad
160g smör
3,5 dl mjöl
3 msk kakao
Vispa ägg och socker poröst. Smält smör och choklad. Blanda ihop alla ingredienser och grädda långt ner i ugnen på 175 grader i typ 20min.

 Ovanpå chokladkakan ville jag ha ett smörkrämslager att spackla med för att få det mer jämnt. Det receptet hittade jag hos Johannas tårtor:

115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokhett vatten

50 g vit choklad

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och smält avsvalnad choklad.

Sen ville jag ju täcka chokladkakorna med nåt kul. Det fick bli marshmallowfondant med vit choklad. Det receptet hittade jag här:
200 gr marshmallows
200 gr choklad (mörk, ljus eller vit)
3 msk vispgrädde
1 msk smör
300-400 gr florsocker

Smält chokladen tillsammans med vispgrädden och smöret. Marshmallows smälts i mikron, värm inte för länge. De ska liksom svälla upp, men inte tappa formen helt. Rör om uppsvällda marshmallowsen så att det inte är några klumpar, häll i chokladen, rör om, låt svalna och sen siktas florsockret i lite i taget samtidigt som man rör med en sked. Ett bra tips är att smörja skålen och skeden med lite kokosfett – allting är ju så klibbigt men det blir lite lättare att röra om i skålen utan att det hela fastnar. När massan blir lite fastare kan man börja knåda den med händerna och då är det också bra att smörja dem med lite kokosfett. Sen är det bara att linda in sugarpasten i plastfolie och låta den vila i kylskåpet över natten.

 Dagen efter kan man alltså kavla ut marshmallowfondanten och fixa önskad form. Jag använde ett glas och gjorde runda grejer.

En del av marshmallowfondanten färgade jag röd och det är inte helt lätt. Karamellfärg funkar inte speciellt bra eftersom man behöver mycket färg och då blir fondanten för lös. Istället kan man använda pastafärg. Jag tyckte att den blev lite för rosa så jag hade i lite kakao också och det verkade funka.

För att limma fast de vita locken och de röda korsen blandade jag lite vatten och florsocker och kletade på.

Rätt så bra blev det alltså. Om jag skulle göra dom här nån mer gång skulle jag göra en mindre variant så att man faktiskt orkar äta upp en hel!