Kategorier
Okategoriserade

Pasty

Foto 2015-03-08 12 09 19”Pasty”. Känns det igen? Kanske inte, men det är i alla fall något som britterna verkar vara väldigt stolta över. Enligt den lista som jag sett så älskar de dem mer än Shakespeare, Harry x 2  (Potter och Prins), football och Mr Bean. (Däremot är pasties inte mer älskat än tea, fish and chips och Drottningen såklart.)
Jag har ju då inte bara hamnat i England utan också i pasty-meckat Cornwall. Falmouth är  som Gränna. Byt bara ut alla polkagrisaffärer mot pasty-bagerier. Det finns SÅ många.

Foto 2015-03-08 11 57 26

Okej. En pasty är som en pirog kan man säga. Formad som ett D och så skrynklar man ihop den böjda delen för att stänga den. Den klassiska pastyn är fylld med kött, potatis, kålrot och lök. Men en pasty kan innehålla ungefär vad som helst, till exempel rabarber, svarta vinbär, bacon och purjolök. Fast vissa menar nog att det måste vara den traditionella fyllningen för att det ska vara en riktig pasty.
Det är lite oklart hur länge pasties har funnits men de har spridits runt om i världen tack vare korniska gruvarbetare. De hade nämligen med sig pasties ner i gruvan som matsäck. Fyllningen höll sig varm länge och man kunde lätt äta utan bestick. Det sägs också att den skrynkliga kanten var bra att hålla i när man hade smustiga arsinikfingrar. På så vis kunde man äta fyllningen och själva pastyn men slänga bort kanten. Detta kan enligt wikipedia vara en myt men det är ju ändå en bra historia.
Självklart har jag gjort min plikt och ätit ett helt gäng. Här är recension och betyg av tre olika varianter:
Foto 2015-02-08 15 37 12Den traditionella. Det smakar okej. Inte så mycket mer. Jag tror att det är kålroten som bidrar till att det inte blir en fullträff. Det är inte en så god rotfrukt helt enkelt. Annars så har pastyn en ganska pepprig smak, nästan stark och det uppskattas. Även om man såklart bör prova den vanliga pastyn så rekommenderar jag nog ändå att man väljer en annan sort. Betyget blir ändå godkänt.
3 OF 5 SEAGULLS.
Foto 2015-03-07 13 28 23Cheese and tomato. I den här trodde jag lite naivt att det skulle vara just cheese and tomato. Det var det inte riktigt. Det märktes i alla fall inte. Men kålroten, den var helt klart närvarande, igen. Här tycker jag också att själva skalet var lite sämre och den här pastyn är jag alltså inte så nöjd med.
2 OF 5 MINERS

Foto 2015-03-08 11 58 00Dutch apple custard. Oggy oggy. Roligt! Ja, ni som fattar fattar. Oggy är i alla fall ett annat namn för pasty. Det här är alltså mer av en efterrätts-pasty och kanske är det orättvist att jämföra den mot de andra mer matiga varianterna. I vilket fall så är det här testets stora vinnare. Som en calzone fast med äppelpaj. Rekommenderas starkt!
5 OF 5 DAFFODILS
Och det var allt om pasties för denna gång!