Kategorier
DIY Okategoriserade

Origami

origami-1-2

Nu ni! Nu har jag gjort ett slags instruktionsinlägg om hur man viker en boll. När jag skulle lära mig så blev jag lite irriterad på alla dåliga instruktioner. Därför känner jag att det är min plikt att erbjuda världen ett bättre alternativ! Nu har jag ju dessutom ordnat det så förmånligt att man kan skriva ut en mall. Man behöver alltså inte mäta och hålla på utan kan gå direkt på punkt 6. Jag kan rekommendera att börja med att skriva ut en sån mall för att öva och sen börja med sitt riktiga projekt. Smart va?
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL EN PDF-FIL. (Tänk på att skriva ut dubbelsidigt)

1. Välj ett papper. Vilken storlek pappret ska ha beror på hur stor du vill att bollen ska bli. För att göra en lampa är 460 mm x 640 mm lämpligt. Välj ett lite tjockare papper, t.ex. kartong, tapet, papp.

2. Mät längden och dela på 10. Mitt papper var 640 mm och min summa blev alltså 64 mm. Inte så avancerat än så länge.

3. Välj vilken sida av pappret som ska bli insidan på bollen. Har man ett enfärgat papper spelar det ju ingen roll. Lägg den sidan som ska vara utåt nedåt.

4. Gör en markering högst upp och längst ner på pappret vid var 64:e millimeter (eller vilken summa du nu fick fram).

5.  Hitta en linjal som räcker mellan markeringarna, i mitt fall behövde den alltså vara minst 460 millimeter.

6. Lägg linjalen mellan markeringarna och skär försiktigt med en kniv. I en tjockare kartong måste man förstås skära hårdare men i ett tunnare papper ska man nästan bara nudda pappret. Det får ju inte gå hål liksom, det här görs bara för att det ska bli lättare att vika.

7. Vik längs alla snitten.

origamiLinjer

8. Vänd på pappret.

9. Mät pappret på bredden (höjden) och gör en markering vid mitten. I mitt fall var pappret 460 mm och jag gjorde alltså en markering vid 230 mm på både vänstra och högra kanten.

origamiPrickar

10. Lägg linjalen vid markeringen vid mitten av pappret diagonalt upp mot det andra vecket och skär försiktigt.

11. Gör samma sak från hörnet på pappret mot det fjärde vecket och skär.

12. Fortsätt och skär diagonala snitt enligt samma mönster.

origamiDiagonal1

13. Vänd pappret 180 grader och skär diagonala snitt åt andra hållet.

14. Vik vid alla snitt.

origamiDiagonal

15. Gör en till. Jo, det är sant. Gör en till, och tejpa ihop kant i kant. Se till så att tejpen hamnar på insidan. (Tips! Om du inte vill göra två och tejpa ihop kan du använda dig av ett långt papper ex. tapet. Tänk att du gör två+två fast på samma papper.)

origamitejp

16. Vik ihop hela konstruktionen. De översta och nedersta trekanterna ska vikas inåt.

vikning

17. Trä en nål och stick igenom flikarna (cirka vid rosa prickarna). Det ska alltså vara ett snöre både högst upp och längst ner.

origami-6

18. Och nu kommer det svåraste. Att tejpa ihop ändarna. Kruxet är att man ju gärna vill göra det på insidan och det är svårt att komma åt. Men det går. Vik ut papprena så att de blir ganska platta. Använd små tejpbitar för att få det att hålla ihop i början och sen kan man ta en lång tejpbit längs hela insidans skarv.

19. Dra ihop trådarna för att få bollen att bli en boll. Här kan man välja hur hårt man vill knyta. Antingen så hårt man kan så att den är helt stängd eller så lämnar man en liten öppning. Vill man att det ska bli en lampa kan det vara bra att ha en lite öppning.

20. Häng upp som den är eller fäst runt lamparmatur. Tänk på hela den där brandgrejen, inte lämpligt med en varm lampa för nära papper.

 

origami-1

origami-4

origami-5

Som ni ser kan man använda nästan vilket papper som helst. Sidorna från en atlas blev ju roliga eftersom det blev som en jordglob. Den stora grå är ju smått galen och är gjord av lumppapp, jag var ju bara tvungen att testa.. Nu är det bara att sätta igång och göra julklappar och annat pynt. Lycka till!

9 svar på ”Origami”

Så många fina tips du visar i din blogg. Verkligen.
Jag tycker mycket om inredning och skapande. Men mest så blir det fotande nu för tiden, men gillar inspiration som du visar.

Följder dej nu på bloglovin, så jag inte missar något

// Lissen

Hej! Det gråa stora pappret är lumppapp men det vet jag inte var man köper, kanske på byggaffär? Det stora vita är köpt på Panduro.

Stängt för kommentering.