Kategorier
DIY textil

Kudde

Då har det färgats tyg igen! Denna gång med hjälp av mjölreservage. Det är en textilfärgningsteknik som är lite komplicerad men väldigt rolig.

kudde-3Av de färgade tygen sydde jag en kudde.

DSC_0116Tekniken går ut på att man blandar vetemjöl och vatten och kletar på ett tyg. Blandningen ska vara ganska lös, typ tjock filmjölk. Täck hela tyget, men inte för tjockt lager. Om du klickar här så finns ett bra klipp som visar hur man gör.

DSC_0121Låt tyget torka helt, gärna över natten. När det är helt torrt kan du knyckla ihop det och bryta fram och tillbaka så att massor av sprickor bildas. Det är där färgen ska leta sig ner. Måla på ordentligt med textilfärg. Om man vill ha lite olika starkt mönster så kan man blanda färgen med vatten. När färgen har torkat stryker man på baksidan med strykjärn. Det får färgen att fixeras. Efter det ska man få bort mjölet och det gör man lättast genom att lägga i blöt och skrapa bort. När all deg är borta så är tyget klart!

kudde-1Jag färgade två olika varianter och klippte sedan trekanter för att sedan sy ihop.

kudde-2Och några lapptäckstips kan jag nog inte ge. Det är nog bara att sy och vara noggrann.

kudde-6När alla bitar satt ihop la jag rätsidan mot ett annat tyg och sydde fast. Det överflödiga tyget klippte jag bort.

kudde-4Sen vrängde jag kuddfodralet och fyllde med stoppning och sydde igen den sista sidan.

kudde-8Och då var det liksom klart!

Ett svar på ”Kudde”

Stängt för kommentering.