Kategorier
DIY textil

Fodral.

Jag var i behov av ett datorfodral och blev sugen på att fixa till ett. Egentligen gillar jag inte att sy så mycket, antagligen för att jag inte är så bra på det. Jag är lite slarvig och när man syr har man ju bara en chans. I allt annat pyssel kan man alltid måla över, klippa och tvätta bort men när man syr ska man helst klippa rakt direkt och sy så rätt som möjligt. Ta därför mina sytips med en nypa salt!

Här kommer i alla fall två fodral gjorda av en gammal scoutfilt och en soffa.

Jag använde en ullfilt och klippte en lång remsa som räckte till hela telefonen på längden och till lock. På samma sätt klippte jag till en bit som räckte som datorfodral.

Eftersom filten var vit så ville jag färga den. Vitt kändes för opraktiskt eftersom det skulle se smutsigt ut direkt. Ull var tydligen lite klurigt att färga. Jag använde mig av vanliga textilfärger som man egentligen ska måla på. Jag blandade färgen med vatten och doppade filtbiten i blandningen. Färgen fäste som sagt sådär och jag fick göra om det ett antal gånger. Till slut blev det ändå att jag kletade på lite färg för att det skulle bli någon skillnad. Färgen fixeras med strykjärn.

Sen sydde jag ihop fodralet med raksöm. Fodralet var ju för stort så då klippte jag längs kanten och sydde med sicksack-söm längs kanten för att det inte filten skulle fransa sig. 
   Här har jag hörlurssladden upp mot locket men jag kom på att det är bättre att den är mot botten. Därför gjorde jag hål med en håltång i botten där hålet till hörlurarna finns.

Själva stängningen av fodralet gjorde jag av skinn från en gammal soffa. Jag klippte till en remsa och smorde baksidan med något slags fett så att den skulle bli lite mörkare. 

 Sen sydde jag ihop remsan lagom hårt så att den håller ihop fodralet. 

Remsan på datorfodralet sitter inte fast på själva fodralet. Det gör den däremot på mobilfodralet. 

  Nu hoppas jag bara att fodralen är praktiska och lättanvända, det vet man ju inte förrän man använt dem ett tag. Allt som allt blev jag nöjd!