Kategorier
Recept

Citronmarängpaj.

Jag har försökt göra citronmarängpaj ungefär hur många gånger som helst. Det har aldrig blivit helt bra. Hur svårt kan det vara, tänkte jag och provade igen. Den här gången blev jag nöjd! Inte perfekt resultat, men helt godkänt. Och bra mycket bättre än förra veckans smet i alla fall!

150g kallt smör
4 dl mjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg


Kör smör, mjöl och florsocker i matberedare. Ha i ägg och arbeta med degen så lite som möjligt. Låt degen stå kallt i ca. 1 timme. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och lägg sen i degen i formen. Grädda pajskalet i 175 grader tills det fått lite färg.

Fyllningen har ställt till det för mig flera gånger, den blir oftast inte tillräckligt fast. Nu såg jag till att använda maizena och då gick det fint!

Citronfyllning:
2 citroner (helst ekologiska, tvättade)
1/2 lime
ca. 1 dl vatten
2,5 msk maizena majsstärkelse
1 dl strösocker
75g smör
3 äggulor (spara vitorna till marängen)
1 helt ägg

Riv skalet (det yttersta gula) från citronerna i en kastrull och och pressa i citronsaft och limesaft. Tillsätt vatten så att den totala mängden vätska blir ca. 3 dl. Vispa ner maizena och socker och koka tills det tjocknar. Ta av från värmen, blanda i smör . Vispa samman tre äggulor och ett helt ägg och vispa ner det i den varma citronkrämen. Citronkrämen får inte koka men värm tills den tjocknar och vispa hela tiden. Häll citronkrämen i pajskalet.


Det som gick litelite fel med just den här pajen var marängen. Jag gjorde en kokt maräng och värmde alltså äggvitan och sockret innan jag vispade, jag tycker att det brukar bli bättre då. Just den här gången var det som om marängen inte ville torka på ytan i ugnen, den blev mer seg. Därför lägger jag inte upp något marängrecept, det kan man ju lätt googla sig fram till.

Jag har tyvärr ingen gasolbrännare för att bränna av marängen så jag fixade det i ugnen istället. Maxvärme och grill en jättekort stund (alltså verkligen kort, gå inte ifrån ugnen) så är det fixat!