Kategorier
Recept

Bröd.

Jag såg på ”Det goda livet” på svt. Där bakades det bröd och det såg ut att bli så himla bra så jag ville testa själv. Receptet var på engelska så jag försökte översätta det så att det skulle funka med de ingredienser som går att hitta här.

Enkel vit limpa

1 kg Vetemjöl special
1 påse torrjäst (12g, kanske lite mindre)
15 g salt
1-2 msk olivolja + lite extra till jäsningen
600 ml varmt vatten (lite varmare än fingervarmt)
1. Blanda mjöl, jäst och salt i en stor skål. Tillsätt olja och vatten. Blanda ihop till en kletig deg. Det kan vara bra att använda maskin och degkrokar i början.
2. Häll ut degen på en lätt mjölad yta och knåda i 10 minuter genom att sträcka ut degen bort från dig och sedan vika tillbaks den. Ha inte i mer mjöl, den blir lättare att hantera ju mer man knådar och en kladdigare deg är en bättre deg.
3. När degen är len och elastisk formar man en boll. Häll lite olja i botten på en skål och lägg degen där. Den ska jäsa övertäckt i 1,5 h. 
4. Häll ut degen på en lätt mjölad yta och tryck försiktigt ut luften med fingertopparna. Återskapa bollformen och låt jäsa i 45 min. Värm under tiden upp ugnen till 250 grader och sätt in en plåt på uppvärmning.
5. Ta ut plåten, häll på lite mjöl och lägg på bröden när de nått dubbel storlek. Skär snitt i brödens ovansida med en vass kniv. Sätt in i ugnen och grädda i 10 min, sänk sedan temperaturen till 190 grader och grädda i ytterligare 30 min eller tills dess det har fått fin färg och låter ihåligt när man knackar på det. Låt svalna innan det skärs upp.

Egentligen inget jättespännande bröd men med lite sköna frön och andra mjölsorter så kan det bli riktigt bra!
Och man kan verkligen göra en fin smörgås på brödet! På den här finns majonnäs, ost, kyckling, bacon (såklart), tomat, rödlök, olivolja och färsk oregano.