Kategorier
DIY inredning

Boklampa (bokboll).

Nu har jag gjort en ”lampa” igen. Ja, egentligen är det ju ingen lampa eftersom det inte finns någon ljuskälla, än. Vet ej om det kommer att finnas det i framtiden heller så egentligen är det bara en boll som hänger från taket.

Det här är absolut den lättaste ”lampan” jag har gjort. Och jag har tillverkat några stycken så jag vet vad jag pratar om. Det tog en kort förmiddag.

Man behöver en rislampa (jag använde Regolit från IKEA 45cm), papper, sax och limpistol. Jag tog en gammal bok, en fransk-svensk ordbok. Det kan kännas hårt att börja klippa i en fin bok men bara gör det (om du äger den)! 

Riv ut ett antal sidor, så många du kan klippa på en gång och lägg i en bunt. Rita ut cirklar, mina var 10 cm, och klipp ut. Jag klippte alltså ca. fem sidor åt gången med två cirklar på varje. Därför gick det ganska fort att få ihop typ 100 rundlar som behövdes till lampan.

Sen är det bara att limma på lapparna på rislampan med hjälp av limpistolen. Lite lim högst upp på lappen är allt som behövs. Lämpligtvis gör man ett varv i taget och börjar nerifrån och går uppåt. Jag satte rundlarna lite omlott och när man kommit ett helt varv hamnar den sista ovanför både den före och den efter (se bild). Då kan man stoppa in änden under den innan så att det stämmer.

”Lampan” hänger nu i köket framför min största och mest nordliga karta.

Ser ut som fjäll tycker jag (inte bara på kartan).

Eller som en en kotte.