Kategorier
DIY textil

Reservage.

För ett tag sen fick jag höra att man kunde göra reservage med hjälp av mjöl. Jag fattade först ingenting men det lät kul så jag googlade och fick reda på hur man kan göra. Det går ut på att man kladdar in ett tyg med deg som får stelna. Sen knäcker man degen så att det bildas sprickor och målar med textilfärg över hela ytan. När man sen tar bort ”degen” så är bara mönstret kvar. Typ batik.

Jag tittade på det här klippet för att få reda på hur man gör.

Man börjar alltså med att blanda mjöl och vatten, konsistensen ska vara ganska tjock men rinnande. Måla på smeten tunt på ett tyg, jag valde ett örngott.

När smeten torkat helt knycklar man ihop tyget så att massa sprickor bildas. När man är nöjd med antalet sprickor är det dags att måla.

Blanda färg med lite vatten och måla på över hela ytan För att veta hur lös färgen ska vara kan man titta på baksidan för att se hur mycket färgen går igenom.

När färgen torkat helt är det dags för att styrka med strykjärn på baksidan för att fixera färgen. 

Nu kommer jobbet med att få bort den torkade smeten. Jag tycker att det lättaste sättet är att spola lite vatten på en yta och sen skrapa bort smeten med till exempel en diskborste.

Mönstret blir lite som ett ormskinn tycker jag, och det har blivit olika varje gång. Den här gången använde jag nog för mycket vatten på vissa ytor. 

Sen är det klart. En del jobb alltså men ganska kul!